Ambassade en Consulaat van België in Turkije
Home COVID-19 in Turkije - Veelgestelde vragen

COVID-19 in Turkije - Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op de veelgestelde vragen over COVID-19 en de impact ervan op reizen van en naar Turkije en op het verblijf in Turkije. 

Opgelet : Onderstaande informatie wordt uitsluitend ter informatie verstrekt en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

Laatste update: 28 juni 2022. 

 

  1. Reizen naar België 
  1. Reizen naar Turkije
  1. Verblijf in Turkije
  1. Vaccinatie

Reizen naar België 

Kan ik nu vanuit Turkije naar België reizen ? 

 

Niet-essentiële reizen naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.

Reizigers dienen zich ervan bewust te zijn dat nieuwe uitbraken van COVID-19 en nieuwe maatregelen in het buitenland belangrijke gevolgen kunnen hebben voor hun reis. Een repatriëring kan niet gegarandeerd worden wanneer commerciële vluchten geannuleerd worden of grenzen gesloten worden.

Alle informatie over de regels die van toepassing zijn voor reizen naar België, vindt u op info-coronavirus.be

Belgen die zich in Turkije bevinden worden verzocht hun verblijf te registreren en te blijven actualiseren op het Travellers Online-platform

 

Reizen vanaf 23/05/2022

Het verbod op niet-essentiële reizen vanuit derde landen naar België wordt opgeheven.

Ook vervallen de volgende verplichtingen voor alle reizen naar België:

Testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen,

Voorleggen van het Passenger Locator Form (PLF),

Voorleggen van een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat.

Let op: Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing. Voor meer informatie over de nieuwe maatregelen raadpleeg de pagina van info-coronavirus.be 

 

 

Ik wil per vliegtuig naar België reizen.

Er zijn reguliere vluchten vanuit Turkije naar België.

De vluchten die momenteel beschikbaar zijn, kunnen steeds geannuleerd of uitgesteld worden: we raden u aan om regelmatig de status van uw vlucht te controleren bij de luchtvaartmaatschappij. We begrijpen het ongemak dat deze situatie veroorzaakt, maar voor commerciële vluchten kan de ambassade geen reserveringen beheren of u andere informatie verstrekken.

Ik wil met mijn auto/mobilhome naar België reizen.

Het is momenteel mogelijk om Turkije over land te verlaten.

Ten gevolge van de beperkingen die gelden voor de binnenkomst en de doorreis in Europese landen, is het ten zeerste aanbevolen eerst zich te informeren over de maatregelen die in de verschillende landen op weg naar België van kracht zijn. Voor een overzicht van de maatregelen die in de Europese landen van kracht zijn, kunt u de Re-open EU website of de reisadviezen per land raadplegen.

Ik ben een ingezetene van een derde land woonachtig in België (en bezit dus niet de Belgische nationaliteit). De geldigheid van mijn verblijfskaart in België is vervallen.

Buitenlanders woonachtig in België en houder van een Belgische verblijfskaart (type A, B, C, D, H, F ou F+) die vervallen is, en die willen weerkeren naar België, moeten een aanvraag visa C (terugkeervisum) indienen.

Deze aanvragen worden behandeld door het Consulaat-generaal van België te Istanbul. U kunt hier meer informatie over visum voor België terugvinden. 

 

Reizen naar Turkije

Ik ben een Belgische onderdaan en ik wens naar Turkije te reizen. 

Niet-essentiële reizen naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.

Reizigers dienen zich ervan bewust te zijn dat nieuwe uitbraken van COVID-19 en nieuwe maatregelen in het buitenland belangrijke gevolgen kunnen hebben voor hun reis. Een repatriëring kan niet gegarandeerd worden wanneer commerciële vluchten geannuleerd worden of grenzen gesloten worden.

Alle informatie over de regels die van toepassing zijn voor reizen naar België, vindt u op info-coronavirus.be

 

Inreisvoorwaarden

 

Sinds 1 juni heeft de Turkse overheid de verplichting om een vaccinatiebewijs, een attest van genezing, een negatieve PCR-test of antigeentest voor te leggen opgeheven voor reizigers die Turkije binnenkomen via land, lucht of zee.

Reizigers dienen geen “Form for Entry” in te vullen om naar Turkije te reizen.

Voor meer informatie over toegang tot het Turkse grondgebied moet u zich bij de Turkse overheden informeren (Ambassade van Turkije in België).

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis naar Turkije sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten. 

Als u naar Turkije reist, vergeet niet :

 

Verblijf in Turkije

Welke maatregelen en beperkingen zijn momenteel van kracht in Turkije ?

Belgen die in Turkije wonen, of die zich in Turkije bevinden, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale overheden naleven. Maatregelen die door de Turkse overheid worden opgelegd, o.a. quarantainemaatregelen, dienen strikt te worden gerespecteerd.

Personen die gedurende hun verblijf in Turkije positief testen op COVID-19 of met een andere persoon die positief testte in contact komen, worden door de Turkse overheden tot quarantaine verplicht op de plaats waar men logeert. Wanneer men een positieve Covid-test aflegt, bestaat er geen garantie op het onmiddellijk afleggen van een tweede test om de resultaten van de eerste test te verifiëren. Indien men de quarantainemaatregelen niet respecteert, krijgt men een boete en zal de Turkse overheid een locatie aanwijzen waar de quarantaine doorgebracht moet worden. 

De quarantaineperiode bepaald door de Turkse autoriteiten bedraagt momenteel:

  • Bij een positieve test: 7 dagen quarantaine. De quarantaine periode eindigt na 7 dagen voor personen met “milde of geen symptomen” of bij een negatieve test na 5 dagen;
  • Bij een risicocontact: geen quarantaine voor personen met boostervaccin of personen die de ziekte hadden tijdens de laatste 3 maanden. Voor niet-gevaccineerde personen of voor personen waarbij de boosterdosis langer dan 3 maanden geleden werd toegediend: 7 dagen quarantaine (einde quarantaine na 7 dagen of na 5 dagen bij negatieve test).

De Ambassade of het Consulaat-Generaal kan niet tussenkomen om de duur van de quarantaine te verkorten. De kosten van het verblijf tijdens de quarantaineperiode zijn voor rekening van de reizigers: reizigers worden dus sterk aangeraden om bij hun mutualiteit of verzekeringsmaatschappij hun dekking te controleren.

Het dragen van een mondmasker is niet langer verplicht in open lucht of gesloten ruimtes waar de sociale afstand gegarandeerd kan worden en waar er voldoende ventilatie is. De mondmaskerplicht blijft wel van toepassing in ziekenhuizen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een FAQ (in het Turks) gepubliceerd over de geldende maatregelen. Voor specifieke informatie over de maatregelen die van kracht zijn in de provincie waar u zich bevindt, dient u contact op te nemen met de provinciegouverneur. Bijkomende informatie is in het Turks beschikbaar op het nummer 184 (enkel bereikbaar vanuit Turkije).    

Het Ministerie van Toerisme en Cultuur heeft een "Safe Tourism" certificaat ontwikkeld. De lijst van gecertificeerde infrastructuren is hier beschikbaar.  

Algemene informatie en raadgevingen over de COVID-19 pandemie zijn beschikbaar (in meerdere talen) op de website van de Belgische overheid en op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Vaccinatie

Het Turkse vaccinatiecertificaat is erkend door de Europese Commissie. Het is bijgevolg gelijkwaardig aan een EU Digitaal COVID-certificaat en kan gebruikt worden om naar België te reizen. De maatregelen die gelden voor reizen naar België voor personen die volledig gevaccineerd zijn, kan u hier raadplegen.