Ambassade en Consulaat van België in Turkije
Home COVID-19 in Turkije - Veelgestelde vragen

COVID-19 in Turkije - Veelgestelde vragen

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Inreisvoorwaarden voor Turkije

Sinds 1 juni heeft de Turkse overheid de verplichting om een vaccinatiebewijs, een attest van genezing, een negatieve PCR-test of antigeentest voor te leggen opgeheven voor reizigers die Turkije binnenkomen via land, lucht of zee.

Reizigers dienen geen “Form for Entry” in te vullen om naar Turkije te reizen.

Belgen die zich in Turkije bevinden worden verzocht hun verblijf te registreren en te blijven actualiseren op het Travellers Online-platform

 

Maatregelen in Turkije

Belgen die in Turkije wonen of die zich in Turkije bevinden, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale overheden naleven. Maatregelen die door de Turkse overheid worden opgelegd, o.a. quarantainemaatregelen, dienen strikt te worden gerespecteerd.

Personen die gedurende hun verblijf in Turkije positief testen op COVID-19 of met een andere persoon die positief testte in contact komen, worden door de Turkse overheden tot quarantaine verplicht op de plaats waar men logeert. Wanneer men een positieve covidtest aflegt, bestaat er geen garantie op het onmiddellijk afleggen van een tweede test om de resultaten van de eerste test te verifiëren. Als men de quarantainemaatregelen niet respecteert, krijgt men een boete en zal de Turkse overheid een locatie aanwijzen waar de quarantaine doorgebracht moet worden.

De quarantaineperiode bepaald door de Turkse autoriteiten bedraagt momenteel:

  • Bij een positieve test: 7 dagen quarantaine. De quarantaine periode eindigt na 7 dagen voor personen met “milde of geen symptomen” of bij een negatieve test na 5 dagen;
  • Bij een risicocontact: geen quarantaine voor personen met boostervaccin of personen die de ziekte hadden tijdens de laatste 3 maanden. Voor niet-gevaccineerde personen of voor personen waarbij de boosterdosis langer dan 3 maanden geleden werd toegediend: 7 dagen quarantaine (einde quarantaine na 7 dagen of na 5 dagen bij negatieve test).

De ambassade of het consulaat-generaal kan niet tussenkomen om de duur van de quarantaine te verkorten. De kosten van het verblijf tijdens de quarantaineperiode zijn voor rekening van de reizigers: reizigers worden dus sterk aangeraden om bij hun mutualiteit of verzekeringsmaatschappij hun dekking te controleren.

Sinds 3 maart 2022 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht in open lucht of gesloten ruimtes waar de sociale afstand gegarandeerd kan worden en waar er voldoende ventilatie is. De mondmaskerplicht blijft wel van toepassing in ziekenhuizen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een FAQ (in het Turks) gepubliceerd over de geldende maatregelen. Voor specifieke informatie over de maatregelen die van kracht zijn in de provincie waar u zich bevindt, dient u contact op te nemen met de provinciegouverneur. Bijkomende informatie is in het Turks beschikbaar op het nummer 184 (enkel bereikbaar vanuit Turkije).    

Het Ministerie van Toerisme en Cultuur heeft een "Safe Tourism"-certificaat ontwikkeld. De lijst van gecertificeerde infrastructuren is hier beschikbaar.  

Algemene informatie en raadgevingen over de COVID-19-pandemie zijn beschikbaar op de website van de Belgische overheid en op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie

Reizen naar België

Het Turkse vaccinatiecertificaat is erkend door de Europese Commissie. Het is bijgevolg gelijkwaardig aan een EU Digitaal COVID-certificaat en kan gebruikt worden om naar België te reizen. De maatregelen die gelden voor reizen naar België voor personen die volledig gevaccineerd zijn, kan u hier raadplegen.