Bilaterale relaties tussen België en Turkije

Op deze pagina vindt u algemene informatie over de bilaterale relaties tussen België en Turkije.

  1. Laatst bijgewerkt op

België en Turkije onderhouden zeer goede betrekkingen. België heeft een grote Turkse gemeenschap (200.000 à 220.000 personen) die goed geïntegreerd is, zoals moge blijken uit het aantal verkozenen van Turkse herkomst die in de verschillende wetgevende vergaderingen zitting hebben en bekleed zijn met politieke verantwoordelijkheden.

België steunt de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Turkije is door zijn geografische ligging en door zijn geschiedenis een land dat uitzonderlijk veel te bieden heeft: een bevolking met een islamitische traditie van meer dan 70 miljoen inwoners die leven in een land dat Europa met het Oosten verbindt. Net als de andere EU-lidstaten volgt België nauwlettend de hervormingen die Ankara doorvoert. België verheugt zich dan ook over de lopende herziening van de grondwet die de grondslag moet vormen voor een meer democratisch bestel dat stoelt op een sterkere civiele controle op het leger en meer evenwichtige betrekkingen tussen de staat en de erediensten evenals tussen de staat en de burgers. Met deze hervorming moet Turkije grotere vooruitgang kunnen boeken bij de naleving van de criteria voor de toetreding tot de Europese Unie.

In dit verband ziet België nauwlettend toe op de eerbiediging van de fundamentele vrijheden, de eerbiediging van de rechten van alle minderheden en de versterking van een democratische cultuur in Turkije. Er moet ook voortgang worden geboekt inzake de integrale en niet-discriminatoire uitvoering van het Aanvullend Protocol bij de Overeenkomst van Ankara (juli 1995). Dit protocol beoogt de voordelen van de douane-unie EU-Turkije uit te breiden tot de 10 nieuwe lidstaten, waaronder de Republiek Cyprus.